Als kwakzalver probeer je je drank het meest waardevol te maken, zodat je er het meeste geld aan verdient.
Je moet er dus wel voor zorgen dat je de juiste ingrediënten gebruikt in je drank. Maar pas tijdens het brouwen van je drank ook goed op! Als je teveel knalerwten in je drank hebt, ontploft de ketel en is je toverdrank mislukt…
Aantal Spelers: 2 – 4
Leeftijd: 10 – 99 jaar
Speelduur: 45 minuten
Uitgever: 999 Games
Prijs: €34,99
Doel van het spel
Alle kwakzalvers (spelers) moeten, met behulp van de ingrediënten uit hun buidel, een perfecte drank maken. Wanneer je ervoor kiest om op tijd te stoppen, kun je met de opbrengst van je gemaakte drank nieuwe ingrediënten aanschaffen én krijg je overwinningspunten. Met deze ingrediënten heb je meer kans om een waardevollere drank te maken en minder kans dat je te veel knalerwten trekt waardoor je ketel ontploft.
Hoe verder je komt in je ketel, hoe meer overwinningspunten je ontvangt en hoe meer je mag besteden op de markt aan nieuwe ingrediënten. De speler die aan het einde van de negen rondes de meeste overwinningspunten heeft behaald, wint.
Toegankelijkheid
In het eerste oogopslag ziet het spel er erg lastig uit. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen bij het spel. Maar toch is het voor nieuwe spelers gemakkelijk om het spel aan te leren. Dit komt doordat de spelregels niet heel erg uitgebreid zijn, en duidelijk zijn beschreven. Ook zijn er in het spelregelboekje voorbeelden opgenomen over hoe sommige acties uitgevoerd kunnen worden.
Ook is het niet een spel waarbij je strategisch móét spelen. Je moet namelijk gewoon een drank maken en daarbij opletten dat je ketel niet ontploft (tenzij je dat wel wil natuurlijk). Verder moet je gewoon zorgen dat je zoveel mogelijk overwinningspunten hebt gehaald aan het einde van het spel. Ook voor wat jongere spelers is dit spel goed te doen.
Vormgeving
Over de vormgeving van het spel hebben de makers goed nagedacht, maar er zijn ook dingen die hierin beter hadden gekund. Elke speler heeft daadwerkelijk een ketel voor zich liggen waarin de drank gemaakt wordt. Dit vinden wij een erg leuk aspect! Daarnaast zijn (bijna) alle spelobjecten zeer gedetailleerd. Wat ook goed is, is dat op de speelplateau’s is kort is aangegeven welke fiches je krijgt in het begin, en wat de regels zijn voor aan het einde van de ronde.
Wat wel jammer is, is dat de druppel er niet uit ziet als een druppel, maar gewoon een rondje is met daarin een druppel gegraveerd. Hetzelfde geldt voor het steentje met de rat erop. Het was leuker geweest als dit gewoon een mini rat was geweest. Ook is de vlam (de rondeteller) geel, in plaats van oranje/rood, waardoor het minder lijkt op een echte vlam.
Gameplay
Aan het begin van een nieuwe ronde wordt er een waarzeggerijkaart omgedraaid en wordt deze hardop voorgelezen. De gebeurtenis op deze kaart geldt voor iedere speler.
Vervolgens trekt iedere speler steeds één voor één een fiche uit de buidel, deze wordt in de ketel gelegd. Op het fiche staat een waarde van 1, 2 of 4. Afhankelijk van de waarde op het fiche, wordt het fiche 1, 2 of 4 velden naast de druppel of vorige fiche gelegd.
Wanneer een speler een fiche heeft getrokken, moet de speler beslissen of hij nog een fiche wil trekken, of dat hij stopt om te voorkomen dat de ketel ontploft. Als je ketel wel is ontploft (de som van alle witte fiches is hoger dan 7), dan moet de speler verplicht stoppen en mogen er geen nieuwe fiches meer getrokken worden.
Hebben alle spelers besloten dat ze geen fiches meer willen trekken, of als ze niet meer fiches mogen trekken vanwege een ontplofte ketel, dan worden de punten van deze ronde geteld en worden er eventueel nieuwe ingrediënten ingekocht.
Zijn er negen rondes gespeeld, dan is het spel afgelopen. Nu vind de telling van de eindscore plaats. Aan de hand van de laatste ronde en overgebleven robijnen wordt de score berekend. De kwakzalver met de hoogste score wint het spel.
Klik hier voor een uitgebreide speluitleg.
Herspeelbaarheid
In het spel heb je de mogelijkheid om verschillende combinaties te gebruiken van de ingrediëntenboeken. Van elke kleur (behalve de oranje en de zwarte) zijn er 4 opties. Je kunt hierin dus genoeg combineren om elk spel andere opties te hebben. Daarnaast moet je de fiches die in je ketel komen grabbelen, waardoor je zelf niet in de hand hebt hoe ver je in de ketel komt. Je weet namelijk niet wat je pakt.
Verder is er in het spelregelboekje een variant op het spel opgenomen. Je kunt namelijk ook het spel spelen met de achterkant van de ketel. Je legt dan links op je reageerbuis een druppel. Per reageerbuis is er een andere bonus opgenomen. Dit geeft dus extra opties in het spel. Deze aspecten bij elkaar vergroten de herspeelbaarheid van het spel.
Ook is het spel uitbreiden met De Kwakzalvers van Kakelenburg: Kruidenheksen. In deze uitbreiding zit speelmateriaal voor een vijfde speler, en nieuwe ingrediëntenboeken. Ook is er een nieuw ingrediënt toegevoegd in deze uitbreiding. Verder worden er elk spel kruidenheksen getrokken die de speler eenmaal kan gebruiken. Het nadeel is wel dat de uitbreiding aan de prijzige kant is, namelijk €24,99.
Plus- en minpunten
De pluspunten voor dit spel zijn:
- Het spel is makkelijk te spelen en aan te leren.
- Er zijn veel opties voor het combineren van de ingrediëntenboekjes.
- Geen lange speeltijd (+- 45 minuten).
- Uniek concept.
De minpunten voor dit spel zijn:
- Spel kan maar met vier spelers gespeeld worden.
- Uitbreiding aan de prijzige kant.
Conclusie & score
De Kwakzalvers van Kakelenburg is zeker een aanrader om toe te voegen in je spellencollectie als je houdt van een redelijk makkelijk te spelen spel, maar wel met genoeg diepgang. Om het spel te spelen ben je niet heel veel tijd kwijt. Een spel duurt gemiddeld 30-45 minuten. Qua tijd is het dus goed te doen om het spel meerdere keren achter elkaar te spelen. Het spel blijft ook leuk om meerdere keren te spelen.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier