Samen met andere avonturiers ga je naar een woestijn om een oude stad uit te graven. In deze stad is namelijk een legendarische vliegmachine te vinden. Maar onderweg kom je in een zandstorm terecht en moet de helikopter een noodlanding maken voor de eindbestemming is bereikt. Nu je bent gestrand in de woestijn moet je zo snel mogelijk de stad uitgraven en samen met je team alle onderdelen van de vliegmachine vinden. Alleen zo kun je naar huis vliegen. Let wel op dat je niet omkomt van de dorst of geveld wordt door de zandstorm. Lukt het jullie om op tijd aan de storm en de woestijn te ontsnappen?
Aantal spelers: 2 – 5
Leeftijd: 10+ jaar
Speelduur: 45 minuten
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €24,95
Doel van het spel
Samen met de andere spelers moet je onderdelen gaan zoeken voor een vliegmachine. Naast de onderdelen moet je ook de vliegmachine zelf vinden tussen al het zand en de hitte. Tijd speelt een grote rol in dit spel: ben je te langzaam? Dan wordt je bedolven onder het zand. Denk je de zanderige woestijn te slim af te zijn? Dan speelt water ook nog een belangrijke rol. Goed samenwerken is dus een vereiste!

Toegankelijkheid
De vergeten stad is een goed toegankelijk spel. Ook voor jongeren is het spel goed te spelen. Daarnaast speel je het spel gezamenlijk, dus je kunt elkaar goed ondersteunen in de acties die je uitvoert. En je kunt de moeilijkheidsgraad van het spel aanpassen naar wens, wat het met kinderen iets makkelijker maakt om te spelen. Verder zijn de regels van het spel niet ingewikkeld en vrij gemakkelijk te begrijpen.
Vormgeving
Qua speelmateriaal is De vergeten stad vrij simpel, je hebt namelijk geen groot, mooi geïllustreerd speelbord en de personages zijn ook gewoon simpele pionnen. Maar wij vinden dat dit niet een vereiste is voor het spel. De tegels waar je mee speelt geven goed weer waarvoor ze dienen en de afbeeldingen erop zien er ook goed uit. Daarnaast is het andere speelmateriaal ook gewoon prima, maar niet super bijzonder. De vormgeving is dus prima voor dit spel, alhoewel sommige onderdelen wel wat beter hadden gekund.
Gameplay
Elke speelbeurt mag je maximaal vier acties uitvoeren. Hier kun je verschillende dingen doen. Je kunt je verplaatsen naar een volgende tegel, een zandlaag wegscheppen, een woestijntegel uitgraven en een onderdeel opgraven. Daarnaast mag je altijd water en actiekaarten geven aan spelers die bij jou op de tegel staan.
Nadat je maximaal vier acties hebt uitgevoerd, moeten er net zo veel stormkaarten getrokken worden als de kracht van de storm. De zandstorm kan dan tegels verplaatsen, de storm kan sterker worden en de zon kan branden waardoor je dorst krijgt en een water moet drinken.
Ook mag je altijd, zonder dat dit een actie kost, een actie kaart spelen.
Klik hier voor een uitgebreide speluitleg van De vergeten stad.
Herspeelbaarheid
Het spel heeft zes verschillende rollen: meteoroloog, verkenner, klimmer, waterdrager, archeoloog en navigator. Elke rol heeft andere eigenschappen die bijdragen aan het spel. Je kunt dus vaak van rol wisselen, waardoor het spel altijd weer anders is. Ook kun je zelf beslissen met welke moeilijkheidsgraad je begint op de storm meter. Je kunt dus elk spel anders maken waardoor de herspeelbaarheid hoog is.

Plus- en minpunten
De pluspunten voor ‘De vergeten stad’ zijn:
- Moeilijkheidsgraad zelf aan passen naar wens.
- Coöperatief spel, dus óf gezamenlijk winnen, óf gezamenlijk verliezen.
- Spel makkelijk aan te leren, geen moeilijke spelregels.
De minpunten voor ‘De vergeten stad’ zijn:
- Simpel speelmateriaal
- Minder leuk met twee spelers
Conclusie en score
De vergeten stad is een erg leuk spel met veel verschillende speelmogelijkheden, voor zowel jong als oud. Daarnaast is het ook erg leuk om eens een spel te spelen die je gezamenlijk kunt spelen. Ook duurt het spel niet heel lang om te spelen, waardoor je het vaker op een avond kunt spelen.
De vergeten stad is het vervolg op het spel Het verboden eiland. Naast deze twee edities is er nog een andere editie van het spel, namelijk: Het verlaten station.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier