Vind je het leuk om na te denken over je droomhuis en hem misschien zelfs al helemaal in te richten? Dan is dit spel écht wat voor jou! Ga je voor een hemelbed, een spellenkamer, of een luxe badkamer? Of heb je toch liever wat extra ruimte in je woonkamer voor een piano?
In Droomhuis bepaal je zelf hoe je huis er uit komt te zien. Het aantal punten dat je haalt is afhankelijk van op welke manier je de ruimtes in je huis plaatst (of kunt plaatsen). Heb jij aan het einde van het spel de meeste punten bij elkaar verzameld? Dan heb je gewonnen!
Ben je benieuwd naar wat wij van Droomhuis vinden? Lees dan snel verder!
Aantal spelers: 2 – 4 spelers
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €27,50

Doel van het spel
In Droomhuis ga je je eigen droomhuis vanaf de grond opbouwen. In het spel heb je twaalf ronden. In elke ronde voeg je een kamer toe aan je huis, waarmee je punten scoort aan het einde van het spel. Heb je de kamers efficiënt gecombineerd? Dan scoor je meer punten. Daarnaast kun je accessoires toevoegen aan je kamers om bonuspunten te scoren. Zodra de stapel met kaarten op is, eindigt het spel en kan het punten tellen beginnen! De speler met de meest gescoorde punten heeft het spel gewonnen.
Toegankelijkheid
Door de kleuren en de uitstraling van het spel ziet het er misschien wat kinderlijk uit, maar dit vinden wij zeker niet het geval. Het spel is zowel voor kinderen als voor volwassenen enorm leuk om te spelen en ook goed toegankelijk! De spelregels van Droomhuis zijn totaal niet ingewikkeld en ook het uitleggen van het spel aan nieuwe spelers is zo klaar.
Droomhuis speelt snel weg, je hebt het snel op tafel liggen om te kunnen spelen én een gemiddeld potje duurt maar 20-30 minuten. Dit maakt Droomhuis ook erg geschikt als spelletje voor ‘even snel tussendoor’!

Vormgeving
Droomhuis ziet er echt enorm vrolijk uit! Er is ontzettend veel gebruik gemaakt van kleurtjes, wat alleen daarom al enorm aantrekt om het te gaan spelen. Daarnaast zijn de illustraties van de speelkaarten ook echt heel erg leuk. Zo is bijvoorbeeld elke woonkamerkaart weer anders qua illustratie.
Wat wij ook zo leuk vinden is dat het bord waar je op speelt ook echt in de vorm van een huis is, dus je bent daadwerkelijk je droomhuis aan het maken.
Gameplay
Droomhuis wordt gespeeld over 12 ronden. De speler met het startspelerhuis in het bezit begint, de rest van de spelers komen daarna (met de klok mee) aan de beurt.
Als je aan de beurt bent kies je een kolom uit op het bord die bestaat uit een kamerkaart en een verbouwingskaart. Kies je de meest linkse kolom dan krijg je een kamerkaart en het startspelershuisje, wat inhoud dat jij de volgende ronde als eerste mag kiezen. Een kamerkaart speel je altijd gelijk op je huisbord. Indien mogelijk, is het het beste om een kamer direct naast een kamer van een zelfde soort te leggen.
Als geen enkele speler de meest linkse kolom kiest, en dus niet het startspelerhuisje pakt, dan blijft de speler die net mocht beginnen de startspeler en dus de eigenaar van het startspelershuisje.
Als alle spelers in een ronde aan de beurt zijn geweest en een kolom van het bord hebben gekozen, worden de overige kaarten afgelegd en worden er nieuwe kaarten op het bord gelegd.
Na 12 ronden zijn alle kaarten op, en eindigt het spel. De spelers hebben allemaal 12 kamers en tellen alle gescoorde punten bij elkaar op. De speler die de meeste punten heeft verzameld, wint!

Herspeelbaarheid
De kaarten die open komen te liggen zijn altijd in een andere combinatie op tafel, en daarnaast is het ook afhankelijk van de keuze van je medespelers wat jij nog kan kiezen. Hierdoor is het altijd weer spannend of je bijvoorbeeld je woonkamer kan uitbreiden of net die ene kamer kan pakken die je nog nodig hebt.
Ook kunnen de verschillende actiekaarten die tussen de verbouwingskaarten zitten ervoor zorgen dat spelers bijvoorbeeld een extra actiemogelijkheid hebben die ze bijvoorbeeld een extra bonus geeft of waardoor er betere punten gescoord kunnen worden aan het einde van het spel. Deze dingen bij elkaar maakt dat de herspeelbaarheid van Droomhuis prima is en dat eigenlijk geen enkel spel van Droomhuis hetzelfde verloopt.
Daarnaast kun je de herspeelbaarheid nog vergroten door de uitbreiding van Droomhuis aan te schaffen (Droomhuis: Zonnelaan 156).
Plus- en minpunten
De pluspunten voor Droomhuis zijn:
- Je persoonlijke speelbord is in de vorm van een huis, dit vinden wij echt een super leuk detail!
- Het spel speelt snel weg door de eenvoudige spelregels.
- Ook voor kinderen is dit spel enorm leuk en goed toegankelijk.
De minpunten voor Droomhuis zijn:
- Het spel oogt kinderlijk, wat je ervan kan weerhouden dit te gaan spelen.

Conclusie en score
Droomhuis is een echte aanrader voor zowel families als gewoon volwassenen! Lekker puzzelen met hoe je je huis het beste kan inrichten en je favoriete kamers in je droomhuis verwerken, waarbij je medespelers je soms in de weg zitten door de kamer die jij graag wilde voor je neus weg te kapen waardoor jij je huis anders moet gaan indelen en misschien minder punten kan verzamelen.
De regels zijn eenvoudig, het spel ligt snel op tafel en je kunt het spel snel spelen. Hierdoor is het dus geschikt om tussendoor te spelen, maar het spel is ook leuk genoeg om meerdere keren te spelen tijdens bijvoorbeeld een spelletjesavond.
Ben je nieuwsgierig geworden naar het spel Droomhuis? Je kunt het spel hier aanschaffen.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier