In Mandala Stones beïnvloed je artiesten door ze op slimme locaties te plaatsen op het bord om hiermee kleurrijke stenen te verzamelen. Plaats je verzamelde stenen in torens op je spelersbord en scoor hiermee overwinningspunten. Met het scoren van punten beïnvloed je de mandala waar je met alle spelers gezamenlijk aan werkt. Benieuwd naar wat wij van Mandala Stones vinden? Lees dan snel verder!
Disclaimer: Wij mochten van White Goblin Games vast een exemplaar ontvangen om er een review over te schrijven. De review blijft wel onze volledige eigen mening en is hierdoor niet beïnvloed.
Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €34,95

Doel van het spel
Probeer aan de hand van het verplaatsen van de artiesten de juiste stenen voor jou te verzamelen. Met deze stenen kun je werken aan de mooiste mandala, die je samen met de andere spelers maakt. Maar ondertussen ben je natuurlijk ook bezig met zoveel mogelijk overwinningspunten verzamelen door het scoren van stenen voor in de mandala. De speler met de meeste overwinningspunten aan het einde van het spel, wint.
Toegankelijkheid
Het spel is erg goed toegankelijk. Het spel ziet er ingewikkeld uit, maar dat is het totaal niet. Ook de spelregels ben je zo doorheen en worden goed toegelicht met voorbeelden. En door de overzichtskaarten voor elke speler met daarop nog een keer in stappen de acties die je kan doen in je beurt, kun je snel genoeg even terugzoeken wat je opties ook alweer zijn. Tevens is dit voor nieuwe spelers erg handig om het hele spel te leren kennen.

Vormgeving
Hoewel de stenen in Mandala Stones er vrolijk en kleurrijk uitzien, is de vormgeving van de rest van het spel toch wat aan de simpele kant. Er wordt dan ook erg veel gebruik gemaakt van grijs tinten, terwijl dit ook prima anders had gekund. Desondanks zijn de mandala’s op de stenen wel erg mooi en ook over het gebruik van de artiesten is goed nagedacht. Maar de vormgeving van dit spel is zeker niet spectaculair.
Wel zijn de stenen erg stevig en van goede kwaliteit en ook het speelbord en het mandalabord is van stevig materiaal. De spelersbordjes hadden wel iets steviger gekund, deze zijn namelijk best flexibel.

Gameplay
Het spel wordt gespeeld in beurten. Als je aan de beurt bent heb je twee opties: Pakken of Scoren. Deze acties worden uitgevoerd tot het einde van het spel wordt ingezet.
Pakken
Als je kiest voor de optie pakken, dan verplaats je een artiest naar een vrij veld met een cirkel op het speelbord. Je mag dan stenen pakken van de stapels van de vier aangrenzende velden, maar dit mag alleen als de steen niet grenst aan een andere artiest en als de steen hetzelfde patroon heeft als de artiest.
De stenen die je hebt gepakt, plaats je in een stapel/toren op een van de lege velden op je spelersbord. Heb je geen leeg veld op je spelersbord, dan mag je deze actie niet uitvoeren en moet je scoren.
Scoren
Je kan stenen scoren op twee manieren.
Kleur scoren
Kies een kleur waar je bij minimaal twee torens één van bovenop hebt liggen. Als je voor een kleur kiest, scoor je alle torens met deze kleur bovenop. De torens worden allemaal apart gescoord volgens de waardering die bij dat veld wordt aangegeven. Elk veld op je spelersbord wordt bij deze manier van scoren namelijk op een andere manier gescoord.
Bovenste steen of stenen scoren
Kies een willekeurig aantal torens waarvan je de bovenste steen wil gaan scoren. Elke steen die je scoort levert één overwinningspunt op.
Einde van het spel
Het einde van het spel kan op twee manieren worden geactiveerd.
1. Als er een steen op het veld met het aantal handjes komt dat gelijk is aan het aantal spelers in het spel, dan eindigt het spel nadat alle spelers in die ronde aan de beurt zijn geweest.
2. Het spel eindigt direct als een speler in zijn beurt niet kan pakken en ook niet kan scoren.
Aan het einde van het spel kun je nog extra punten scoren als je je opdrachtkaart hebt voltooid.

Herspeelbaarheid en uitdaging
De herspeelbaarheid van het spel is prima. Elk spel moet je namelijk een andere tactiek gebruiken in het verzamelen van de stenen, omdat ze altijd anders liggen. Hierdoor heb je ook nooit hetzelfde op je spelersbord. En het leuke is dat de mandala waar je samen aan werkt elke keer weer anders wordt.
Ook qua uitdaging zit je met dit spel zeker goed! Je moet namelijk goed vooruit denken, zodat je niet te veel weggeeft aan de andere spelers. En je moet natuurlijk ervoor zorgen dat je zelf ook goede stenen kan verzamelen en zo de meeste punten te scoren.
Plus- en minpunten
De pluspunten voor Mandala Stones zijn:
- Weinig geluksfactor.
- Spelregelboekje niet uitgebreid en toch erg duidelijk (mét voorbeelden).
- Leuk dat je voor jezelf, maar ook gezamenlijk moet spelen.
De minpunten voor Mandala Stones zijn:
- Spelersbordjes zijn vrij dun.

Conclusie en score
Al met al zijn wij vrij enthousiast over Mandala Stones. Ja oke, de vormgeving kan beter. Maar dat neemt niks weg aan het speelplezier wat je met het spel beleeft. En hoewel wij normaal niet zo heel erg van dit soort spellen zijn en wij eigenlijk iets totaal anders hadden verwacht, zijn wij door Mandala Stones toch echt wel positief verrast.
Vooral het aspect dat je samen werkt aan een grote mandala, maar ondertussen gewoon keihard bezig bent met zoveel mogelijk punten voor jezelf te verzamelen vinden wij erg leuk. En daarnaast is het ook wel een uitdaging om zoveel mogelijk stenen op een plek weg te kunnen pakken, zonder daarbij een andere speler misschien ook een goede plek te geven voor een artiest. Wat ons betreft is Mandala Stones dan ook zeker een leuke toevoeging in onze spellenkast.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier
Mandala Stones is binnenkort verkrijgbaar. Ben je nieuwsgierig geworden naar het spel? Dan kun je hier Mandala Stones vast pre-orderen.