Je bevind je in de wereld van Arzium, een wereld van beschavingen, bizarre karakters, onverklaarbare wonderen en kleurrijke personages. Door heel Arzium is een vreemde stof verspreid in de lucht waardoor alle karakters versuft en ongestructureerd ronddwalen. Het is aan jou om de karakters wakker te maken en te vinden. Als je dit hebt gedaan neem je ze mee om op zoek te gaan naar nog meer verloren karakters in Arzium. Ben je benieuwd naar wat wij van Roam vinden? Lees dan snel verder!
Aantal spelers: 2 – 4 spelers
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 40 minuten
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €22,95

Doel van het spel
In Roam moet je zoveel mogelijk karakters verzamelen om je reisopties te verbeteren en uit te breiden. Dat doe je door reisgebieden vol te leggen met reisstenen en zo nieuwe karakters te claimen. Als jij als eerste 10 karakters bij elkaar hebt verzameld, wordt de ronde nog uitgespeeld. Vervolgens worden de punten geteld en de speler met de meeste punten wint.

Toegankelijkheid
Roam is een erg goed toegankelijk spel. Er zijn niet enorm veel spelregels en de voorbereiding van het spel duurt totaal niet lang. Je bent dus erg snel klaar om te spelen, ook als je nieuw bent in het spel. Handig is de overzichtskaart die voor elke speler is toegevoegd in het spel, waardoor je in één oogopslag je opties in het spel kan zien.
Verder kun je zelf kiezen of je in het spel de artefacten wil toevoegen, wat zorgt voor allerlei extra opties in het spel maar ook extra dingen waar je aan moet denken. Dit zorgt dus voor iets meer diepgang in het spel, maar als je het spel iets makkelijker wil spelen kun je dit dus niet aan het spel toevoegen.
Vormgeving
De kaarten in het spel zijn erg gedetailleerd en zien er prachtig uit. Ook zijn ze van goede kwaliteit, net zoals de munten en de reistokens die ook van stevig materiaal zijn.

Gameplay
Roam wordt gespeeld in beurten. Eén speler is de startspeler en vanaf deze speler wordt er met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent gebruik je een patroon van één van je beschikbare karakters en kun je reisstenen in een gebied plaatsen. De reisstenen moet je wel plaatsen in de vorm en richting zoals staat aangegeven op jouw kaart. Als je een patroon van een karakter hebt gebruikt, draai je de karakter kaart op de kop. Je mag dit karakter pas weer gebruiken als je hem terugkoopt, of als je alle beschikbare karakters van jezelf hebt gebruikt waardoor je alle karakters weer zichtbaar neer mag leggen en mag gaan gebruiken.
Als alle zes vakken op een speelkaart bezet zijn met een reissteen, dan is die speelkaart voltooid en heb je het ronddwalende karakter gevonden. De speler die de meeste reisstenen op de speelkaart heeft liggen mag de reiskaart claimen. Is dit aantal gelijk, dan mag je een bod doen op de kaart. De speler met het hoogste bod krijgt dan de speelkaart en betaald het geboden bedrag aan de ‘bank’.
Het spel eindigt als een speler 10 speelkaarten in zijn persoonlijke speelgebied heeft weten te verzamelen. De huidige ronde wordt afgemaakt. Alle spelers tellen de punten die op de speelkaarten staan bij elkaar op. De speler die in totaal de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Herspeelbaarheid
Qua herspeelbaarheid zit je met dit spel zeker goed! De karakterkaarten die je verzameld zijn elk spel weer anders, waardoor je elk spel weer een nieuwe strategie zal moeten gaan toepassen. En daarnaast is er voor variatie een variant op het spel toegevoegd, namelijk: ‘De Buitenpost’. Dit zorgt voor een extra onderdeel in het spel om punten mee te verzamelen.
Daarnaast kun je het spel ook nog spelen met de stapelvariant, dat houdt in dat er in het spel wel 2 reisstenen op één veld mogen liggen (normaal gesproken is het limiet aan reisstenen op één veld maar beperkt tot één steen!). Zo kun je dus meer kans krijgen op de meeste stenen op een speelkaart.
Ook de artefacten zorgen voor extra opties in het spel, waardoor je het spel ook weer anders gaat spelen. En doordat het geen verplicht spelonderdeel is kun je hiermee ook afwisselen.
Genoeg opties dus om het spel interessant, maar ook uitdagend te houden.

Uitdaging
Zoals hierboven aangegeven is er door de toegevoegde varianten en spelopties voldoende uitdaging in het spel. Maar ook als je de ‘basis’ van het spel speelt, is het spel al vrij uitdagend. Het is namelijk wel echt even puzzelen hoe je de meeste stenen op de meest efficiënte manier kan neerleggen en hierbij ook nog karakters proberen te verzamelen door de meeste stenen te hebben liggen op voltooide speelkaarten.
Plus- en minpunten
De pluspunten voor Roam zijn:
- Het spel speelt erg lekker weg.
- Artwork is echt heel erg mooi.
- Hoge herspeelbaarheid door de verschillende opties.
De minpunten voor Roam zijn:
- Biedingsmechanisme had iets uitgebreider gekund, i.p.v. maar één bod te mogen doen.

Conclusie en score
Wij waren al erg benieuwd naar Roam door de prachtige artwork en het spel heeft ons absoluut niet teleurgesteld. Je speelt het spel erg lekker weg, terwijl het wel voldoende uitdagend is. En door de verschillende spelopties en varianten in het spel kun je voldoende afwisselen om het spel interessant te houden. Een erg leuk spelletje voor tussendoor, maar ook zeker voor op een gewone spelletjesavond is dit spel zeker een aanrader! Wij zijn in ieder geval erg blij dat wij Roam in onze spelletjeskast hebben.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier
Ben je enthousiast geworden en zou je Roam willen aanschaffen? Klik dan hier om het spel te bestellen!