Tijdens een potje Rune Stones wordt er beslist wie de kroon bestijgt en daarbij zichzelf kroont als krachtigste druïde. In dit deck-building spel roep je wezens op waarmee je belangrijke krachtpunten kan verzamelen. Wie als eerst de troon bereikt en aan het einde de meeste krachtpunten heeft is de winnaar van het spel.
Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: 12 – 99 jaar
Speelduur: 60 minuten
Uitgever: Queen Games
Prijs: +- €50,-
Doel van het spel
In het spel Rune Stones neem je de rol aan van een druïde. Je moet ervoor zorgen dat je de krachtigste druïde wordt en de troon uiteindelijk kan betreden. Om krachtiger te worden moet je krachtpunten verzamelen. Dit kan door wezens op te roepen en gebruik maken van de vaardigheden van deze wezens. Hiermee kun je kostbare edelstenen uit de mysterieuze vallei halen. Met deze edelstenen kun je artefacten maken en met een verzameling artefacten kun je runenstenen maken en krachtpunten behalen. De druïde met de meeste punten aan het einde van het spel gaat de troon betreden en is de winnaar van het spel.
Toegankelijkheid
Rune Stones is niet voor iedereen een geschikt spel. Aangezien het thema fantasie is zal dit niet direct iedereen aanspreken. Het spel kan vrij lastig zijn om in te komen door de verschillende aspecten van het spel. Het vergt enige tijd om het spel volledig onder de knie te krijgen.
Als je het spel eenmaal door hebt gaat er een wereld voor je open. Verschillende tactieken, het drie beurten van te voren plannen en alle tegenspelers in de gaten houden zijn enkele punten waar je mee bezig bent tijdens een potje Rune Stones.
Vormgeving
Het spel ziet er erg mooi en indrukwekkend uit. Dit maakt het aantrekkelijk om te spelen. Het speelbord is gedetailleerd geïllustreerd en er is veel tijd besteed aan de indeling van het bord. De edelstenen zijn een leuk aspect van het spel en brengen toch iets unieks met zich mee. De runenstenen zijn erg gedetailleerd gemaakt en beschikken over een unieke vormgeving.
Het druïden tableau dat elke speler voor zich heeft liggen is, natuurlijk, in de zelfde stijl geïllustreerd als het speelbord. Op dit tableau is ruimte bovenin waar de runenstenen geplaatst kunnen worden.
Op het gebied van vormgeving zijn er ook twee nadelen, de dobbelstenen en de score pionnen. Je moet zelf de stikkers op de dobbelsteen plakken. Dat vinden wij een gemiste kans, aangezien er tegenwoordig zoveel andere mogelijkheden zijn. Hetzelfde geldt voor de score pionnen, dit zijn ronde schijfjes die je tevens zelf moet beplakken. Ook dit is weer een gemiste kans.
Gameplay
Als je aan de beurt bent hebt je de keuze uit drie mogelijke acties, namelijk: wezens oproepen, vaardigheden gebruiken en artefacten smeden. Van deze acties mag je er maar één uitvoeren. Daarnaast mag je aan het einde van je beurt altijd artefacten inruilen voor krachtpunten en één runensteen. Zorg ervoor dat je elke beurt 4 kaarten in je hand hebt. Met deze kaarten mag je de acties uitvoeren.
Tijdens de actie wezens oproepen kun je door middel van de magische punten van je handkaarten wezens uit het aanbod oproepen. Het vereiste aantal magische punten staat onder de kaart en hangt dus af van de positie van de kaart. Als je deze actie uitvoert mag je meerdere wezens oproepen uit het aanbod. De opgeroepen wezens leg je op je aflegstapel. Wanneer je klaar bent vul je het aanbod weer aan, wel moet je eerst alle resterende aanbod naar rechts schuiven.
De tweede actie die je uit kan voeren is vaardigheden gebruiken. Je kiest twee kaarten uit je hand die je wil spelen. Je moet er altijd twee spelen! De vaardigheid van de kaarten mag je in willekeurige volgorde uitvoeren. Als je een vaardigheid niet wil of kan gebruiken, gaat deze vaardigheid verloren. Van de kaarten die je speelt, leg je degene met het hoogste getal op de algemene aflegstapel en degene met het laagste getal op je eigen aflegstapel.
De derde actie die je uit kan voeren is artefacten smeden. Per beurt mag je maximaal twee artefacten smeden die uit twee verschillende smederijen moeten komen. Om een artefact te smeden moet je edelstenen in de kleur van het artefact betalen. Het aantal edelstenen dat je moet betalen staat onder de artefact. Voor een wit artefact mag je vier willekeurige edelstenen betalen. De artefacten die je hebt gesmeed leg je op het overeenkomstige symbool op je spelerbord.
Artefacten kun je elke beurt omruilen voor krachtpunten en runenstenen. Hoe meer artefacten je in één keer inlevert, hoe meer krachtpunten je krijgt.
Herspeelbaarheid
Rune Stones is in principe één manier te spelen. Er zijn geen variaties mogelijk om het spel op een andere manier te spelen. Maar aangezien het een deck-building game betreft is het spel toch elk potje anders te spelen.
De tactiek die een speler gebruikt is elk potje weer van groot belang voor de uitkomst van het spel. Je kunt met deze tactieken variëren om elk spel anders te spelen.
Naast het basisspel is er op dit moment ook één uitbreiding beschikbaar: Nocturnal Creatures. Deze uitbreiding brengt extra spel elementen met zicht mee. Zo komt er een compleet nieuwe wezen kaart: de banshee. Deze wezens van de nacht zijn gevaarlijk maar krachtig. De druïde kan deze wezens oproepen en gebruik maken van de nieuwe unieke vaardigheden. Opmerkzame druïden hebben de mogelijkheid om een wisp te vangen en de magie van deze wezens gebruiken om een beslissend voordeel te krijgen in het spel.
Naast deze uitbreiding komt er in mei van dit jaar een tweede uitbreiding uit: Enchanted Forest. Deze uitbreiding brengt ook weer extra elementen om het spel uit te breiden. Denk hierbij aan nieuwe runenstenen voor nieuwe strategieën. Daarnaast brengt het ook een compleet nieuw element met zich mee: het betoverde bos. In dit bos stuur jij dierlijke compagnons er op uit om belangrijke punten en krachten te verzamelen.
Plus en minpunten
De pluspunten van Rune Stones zijn:
- Uitgebreid spel die niet snel verveelt. Het spel biedt veel diepgang.
- Gedetailleerde vormgeving en illustraties
- Wanneer je nog extra diepgang wil, kun je nog uitbreidingen voor het spel aanschaffen.
De minpunten van Rune Stones zijn:
- De vormgeving van enkele spelelementen kan beter.
- Het is een thema spel. Daarom niet geschikt voor iedereen. Je moet er van houden.
- Prijs van +/- 50€ vinden wij aan de dure kant voor dit spel
Conclusie en score
Rune Stones is een erg leuk spel als je van het thema fantasie houdt. Als je het spel eenmaal onder de knie hebt, kun je verschillende strategieën toepassen. Je zou dan andere combinaties van runenstenen kunnen gebruiken, of een andere strategie voor het oproepen van wezens. Daarnaast kun je spelers ook dwars proberen te zitten door bijvoorbeeld de artefacten die andere spelers nodig hebben te gaan kopen. Dan kan het voor de andere spelers duurder uitpakken.
Al met al vinden wij dit spel erg leuk om te spelen. Het is heel anders dan andere spellen die we gespeeld hebben, maar dat maakt het juist extra leuk om dit spel te spelen. Daarnaast vinden wij dat het thema van het spel ook goed bedacht. Iets wat je niet heel veel tegenkomt.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier