Samen met de andere dwergen probeer je een weg te graven in de mijn om naar goud te zoeken. Echter zijn er ook saboteurs in het spel dit je proberen te dwarsbomen.
Tijdens dit vlotte kaartspel krijgt elke speler een rol: saboteur of goudzoeker. Niemand weet van elkaar wie nou de boel probeert te saboteren of wie juist op zoek is naar het goud. Je speelt enkele rondes waarin je steeds opnieuw een rol krijgt toegewezen. Wie na afloopt het meest goud heeft verzameld is de uiteindelijke winnaar en de ultieme goudzoeker.
Aantal Spelers: 3 – 10
Leeftijd: 8 – 99 jaar
Speelduur: 30 minuten
Uitgever: 999 Games
Prijs: 10,99
Doel van het spel
Wanneer er een ononderbroken route is gelegd tussen de startkaart en de doelkaart met daarop de schat, winnen de goudzoekers. Wanneer de doelkaart met de schat niet wordt bereikt, winnen de saboteurs. Echter weet je niet wie de saboteur(s) is/zijn, maar je weet ook niet wie de goudzoekers zijn. Je moet dus goed opletten wie wat doet. Aan het einde van de ronde wordt pas bekend gemaakt wie welke rol heeft.
Het spel wordt gespeeld in drie rondes. De speler die aan het einde van deze drie rondes de meeste goudstukken heeft verzamelt, wint.
Toegankelijkheid
De spelregels zijn niet ingewikkeld. Er wordt duidelijk weergegeven hoe het spel wordt opgebouwd en welke acties je tijdens het spel kan uitvoeren.
Het spel bevat minimale regels waardoor het vlot opgepakt kan worden in grotere groepen, het is niet voor niets geclassificeerd als ‘party game’. Als je eenmaal de regels doorgenomen hebt kun je het best gewoon een potje gaan spelen. Want net als bij zoveel spellen leer je de regels al spelende het beste.
Zoals eerder genoemd is het spel goed te spelen in grotere groepen tot 10 spelers. Het nadeel van dit spel is wel dat je minimaal met 3 spelers moet zijn, dus met z’n tweeën even een potje saboteur zit er niet in, althans niet met dit basisspel.
Vormgeving
Saboteur is qua vormgeving niet spectaculair en daarom valt er ook weinig over te zeggen. De kaarten zijn mooi van design maar ze zijn verder niet bijzonder uitgebreid. Het spel bevat enkel speelkaarten en verder geen speelstukken of speciale voorwerpen. Alles is zo simpel mogelijk gehouden om de toegankelijkheid te verhogen.
Gameplay
Saboteur begint met het neerleggen van de start kaart en de 3 doelkaarten. Wanneer het speelveld klaar ligt worden de rollen verdeeld. Het aantal spelers bepaald de hoeveelheid van saboteur en goudzoeker kaarten die dit spel mee doen. Nadat dat is besloten, krijgt elke speler willekeurig een rollen kaart. Deze kaart houd de speler geheim tijdens de rest van de ronde.
Wanneer de rollen verdeeld zijn worden de handkaarten uitgedeeld. Elke speler krijgt 4 tot 6 kaarten, dit hangt ook weer af aan de hoeveelheid spelers die mee doen. Je hebt twee typen handkaarten: actiekaarten en gangenkaarten. Met een actiekaart kun je spelers dwarsbomen door gereedschap kapot te maken van een andere speler, of je kan gereedschap van jezelf of een andere speler repareren. Tevens kun je geplaatste gangen slopen of de doelkaart bekijken. De rest van de kaarten leg je gedekt op tafel, dit is de trekstapel. Wanneer alle voorbereidingen getroffen zijn begint de eerste ronde.
Door middel van loting wordt de startspeler gekozen en deze zal vervolgens zijn eerste kaart spelen. De speler kiest uit de handkaarten de gewenste kaart en legt deze op de tafel. Vervolgens trekt de speler één kaart van de gedekte stapel en gaat de beurt, met de klok mee, naar de volgende speler.
Wanneer de het goud bereikt wordt of de trekstapel leeg is en niemand meer kan aanleggen is de ronde afgelopen. Iedereen maakt zijn rol bekent en aan de hand van de regels wordt het goud verdeeld onder de spelers. Alle rollenkaarten worden verzameld, geschud en vervolgens weer verdeeld onder de spelers. De startspeler begint weer met zijn beurt.
Nadat er drie rondes gespeeld zijn is het spel afgelopen. Alle spelers leggen de goudkaarten open neer en tellen deze. De speler met het meest verzamelde goud is de winnaar van het spel.
Herspeelbaarheid
Saboteur is een klein en vrij basis spel. Je krijgt elke ronde wel een andere rol, maar het principe blijft altijd hetzelfde. Als goudzoeker wil je naar het goud en de saboteur wil dit niet. Dit heeft impact op de herspeelbaarheid van het spel. Het spel is ideaal voor grotere groepen maar ik raad het niet aan om het de hele avond of meer dan 3-5 potjes achter elkaar te spelen.
Gelukkig is er een redding voor het spel: Saboteur: De uitbreiding. Met deze uitbreiding wordt het spel veel interessanter. Er komen meer rollen bij en de mogelijkheid om met twee spelers te spelen. Zeker een aanrader als het origineel saai begint te worden.
Plus- en minpunten
Pluspunten van het spel:
- Leuk om te spelen met een grotere groep.
- Een vlot kaartspel.
- Simpele uitleg.
- Als je van bluf spellen houdt is dit zeker een aanrader.
- Goedkoop in aanschaf.
Minpunten van het spel:
- Kan niet met twee spelers gespeeld worden, daarvoor moet je Saboteur: De uitbreiding of Saboteur: Het duel aanschaffen.
- De herspeelbaarheid is laag.
- De vormgeving is vrij simpel, wat tevens als pluspunt gezien kan worden.
Conclusie & score
Al met al is Saboteur zeker een aanrader als je vaak met grotere groepen spellen doet. Het spel is simpel uit te leggen en binnen een half uur te spelen. Ook het feit dat je niet van elkaar weet wie welke rol heeft, maakt het spel interessant en leuk om te spelen.
Saboteur heeft als nadeel dat de herspeelbaarheid laag is maar gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van een uitbreiding: Saboteur: De uitbreiding. Deze wordt zeker aangeraden om de herspeelbaarheid te vergroten.
Daarnaast is het spel minder interessant voor je als je vaak met zijn tweeën een spel speelt. Als dit het geval is zou ik Saboteur links laten liggen en gaan kijken naar Saboteur: Het duel. Dit spel is speciaal gemaakt als variant van Saboteur voor twee personen.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier