White Goblin Games heeft twee nieuwe partyspelletjes uitgegeven; Hitlist en Splurt!. Allebei erg leuk om te spelen, maar vandaag staat Splurt! centraal in deze blog.
Splurt! is een woordspel waarin een snelle reactie van belang is. Je probeert namelijk als eerste een woord te vinden dat overeenkomt met de twee zichtbare aanwijzingen. Je moet dus snel denken en nog sneller antwoord geven om kaarten te verdienen. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft verdiend is de winnaar!
Ben je benieuwd naar wat wij van Splurt! vinden? Lees hieronder dan snel verder!
Aantal spelers: vanaf 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 – 30 minuten
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €15,95
Doel van het spel
In Splurt! moet je zoveel mogelijk kaarten proberen te verzamelen door als eerste een goede reactie te geven op de twee aanwijzingen die open liggen. Als je namelijk als eerste een goed antwoord geeft, ontvang je de kaart die open ligt, waarmee je dan als het ware één punt scoort! Dus: meer verzamelde kaarten = meer punten.
Toegankelijkheid
Splurt! is een ontzettend goed toegankelijk spel voor iedereen! De spelregels van het spel zijn namelijk erg makkelijk; de spelregels omvatten ook maar een klein papiertje, dus je bent er écht zo doorheen! Je hebt dus eigenlijk alleen maar een sneller denk en reactievermogen nodig dan je medespelers om het spel te kunnen winnen.
Vormgeving
De vormgeving van het spel is simpel, maar voor dit spel meer dan prima. Wat wij erg fijn vinden is dat de kaartzijde met de onderwerpen een andere kleur hebben dan de kaarten die de opbouw van het woord beschrijven. Zo kun je echt goed zien wat bij welke kant hoort. Ook fijn: Splurt! zit in een vrij compact doosje.
Gameplay
Splurt! is erg eenvoudig te spelen. Je kiest met welk aantal kaarten je wil spelen, afhankelijk van de duur van het spel; 20 kaarten voor een kort spel, 35 kaarten voor een standaard spel en 50 kaarten voor een langer spel.
De kaarten schud je en leg je met de roze zijde naar boven.
Alle spelers draaien om de beurt de bovenste kaart van de trekstapel om en leggen de kaart met de zwarte zijde naar boven op tafel. Je kunt er ook voor kiezen om één speler de spelleider te laten zijn en dat alleen deze speler de kaarten om draait.
Wanneer er een onderwerp en een woordopbouw zichtbaar is, mogen de spelers een antwoord geven die voldoet aan beide aanwijzingen. De speler die als eerste een juist antwoord geeft, wint de ronde en legt de kaart voor zich neer.
Het spel eindigt als de trekstapel nog maar uit één kaart bestaat. De speler die de meeste kaarten heeft ontvangen, is de winnaar van het spel.
Herspeelbaarheid
Het spel bevat 100 kaarten, maar omdat de kaarten altijd moeten worden geschud voor het spelen, zal er altijd een andere kaartencombinatie komen qua onderwerp en opbouw van het woord. Doordat er dus veel verschillende combinaties mogelijk zijn, blijft het altijd weer anders met antwoorden die je zou moeten geven. Het spel is daarom ook zeker goed herspeelbaar.
Uitdaging
Hoewel de spelregels eenvoudig zijn en het spel opzicht niet moeilijk is, kan het toch nog best lastig zijn om soms tot een antwoord te komen. Dit maakt dan ook dat het dus best nog wel uitdagend kan zijn om (als eerste) met een goed antwoord te komen, die ook nog eens voldoet aan beide aanwijzingen.
Plus- en minpunten
De pluspunten voor Splurt! zijn:
- Zeer goed toegankelijk!
- Ontzettend leuk partyspel. Ook zeker voor een wat grotere groep!
- Leuk voor iedereen om te spelen.
De minpunten voor Splurt! zijn:
- Het spel is minder leuk met z’n tweeën.
Wat vinden wij van Splurt!?
Splurt! heeft ons echt positief verrast. We waren namelijk bang dat gelijk zou zijn aan PimPamPet, maar dat is toch zeker niet aan de orde. Hoewel het basis idee misschien wel hetzelfde is, is Splurt! wel echt meer uitdagender.
Het is dan ook een ontzettend goed toegankelijk partyspel, die voor iedereen leuk is om te spelen. En omdat de manier waarop je het woord moet opbouwen dus elke keer weer anders is , zoals bijvoorbeeld ‘Zonder R’ of ‘Begint met een B’ of ‘Bestaat uit 2 lettergrepen’, moet je telkens weer op een andere manier nadenken over een antwoord én daarbij ook nog eens sneller zijn dan je medespelers.
Wat wij wel een beetje jammer vonden is dat het spel met z’n tweeën net wat minder goed tot z’n recht komt, maar dat is natuurlijk wel vaker zo met een partyspel. Desondanks hebben we (ook met z’n tweeën) toch echt al genoeg speelplezier gehad met Splurt!.
Al met al zullen wij Splurt! dan ook zeker aanraden. Niet alleen omdat het gewoon een leuk spelletje is, maar ook omdat je dit in veel verschillende gezelschappen prima kan spelen.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier
Ben je enthousiast geworden en zou je Splurt! willen aanschaffen? Klik dan hier om het spel te bestellen!