Ticket to Ride Asia is een uitbreiding op de basisspellen van Ticket to Ride, zoals Ticket to Ride Europe of USA. Je hebt dan ook een basisspel nodig om Ticket to Ride Asia te kunnen spelen.
Bij Ticket to Ride Asia heb je twee varianten om het spel te spelen. Je hebt de variant voor 2-5 spelers, waarin ieder gewoon voor zich speelt. Maar je hebt ook de variant voor 2-6 spelers, waarin je in teamverband moet spelen.
Aantal spelers: 2 – 6
Leeftijd: 8 – 99 jaar
Speelduur: 45 minuten
Uitgever: Days of wonder
Prijs: €32,95
Doel van het spel
Met Ticket to Ride Asia is het de bedoeling dat je aan het einde van het spel de meeste punten bij elkaar hebt gespeeld. Deze punten kun je behalen door de langst ononderbroken route te maken, route’s te bouwen en bestemmingskaarten te voltooien.
Aan het eind van het spel worden de bestemmingskaarten bij de score van de gebouwde routes opgeteld, niet behaalde bestemmingskaarten worden van de score afgetrokken worden. Daarnaast worden eventuele bonussen (langste route) bij de score opgesteld. De persoon of het team met de meest behaalde punten heeft het spel gewonnen.
Toegankelijkheid
Wanneer je al bekend bent met Ticket to Ride, is deze uitbreiding goed te begrijpen. Ook de variant waarin je in teams speelt is makkelijk te begrijpen. Als je nog niet bekend bent met Ticket to Ride dan heb je, net als bij Ticket to Ride Europe, één à twee potjes nodig om het spel te begrijpen. Als je het spel een paar keer hebt gespeeld, krijg je wat beter verschillende strategieën en tactieken onder de knie.
Vormgeving
Ook bij deze versie van Ticket to Ride is er weer nagedacht over een handig aspect, want ook hier zijn er weer stipjes weergegeven op de bestemmingskaarten. Deze stippen laten zien waar de plaatsnamen zich ongeveer bevinden op het speelbord.
Het speelbord heeft twee speelbare kanten, één kant is voor de teamvariant en de andere is voor de gewone variant. Beide kanten van het speelbord zijn weer mooi en gedetailleerd uitgewerkt, zoals we van Ticket to Ride spellen gewend zijn.
Behalve het bord en de bestemmingskaarten, wordt het overige speelmateriaal uit de doos van basisspel gebruikt.
Gameplay
Het is jouw beurt om te spelen. Je moet nu kiezen of je een route gaat claimen, treinkaarten gaat pakken van de stapel, een open treinkaart pakt of een gok neemt en nieuwe bestemmingskaarten kiest.
Deze keuze moet je elke beurt opnieuw maken en uitvoeren. Wel moet je goed nadenken wanneer je welke actie doet. Én in de variant dat je in teams speelt, moet je ook goed nadenken over eventuele acties die je teamgenoot uit zou kunnen voeren. Echter mag je hierover niet spreken met je teamgenoot. Jouw keuze voor de actie heeft gevolgen voor je teamgenoot. Als je kiest om treinkaarten te pakken, zet je één in de gezamenlijke houder, voor gezamenlijk gebruik. En als je kiest voor nieuwe bestemmingskaarten, is ook één weer voor gezamenlijk gebruik en verder moet je kiezen of je ze houdt of niet.
Daarnaast moet je in beide varianten op tijd zijn met bouwen, er is namelijk geen onbeperkte ruimte om routes te bouwen en bestemmingskaarten te voltooien. Je moet dus goed nadenken wanneer je iets gaat bouwen en waar.
Herspeelbaarheid
Ticket to Ride blijft een leuk spel om te spelen. Het is geen spel wat je heel veel achter elkaar zal gaan spelen, maar het gaat ook niet snel vervelen. Daarnaast is een spel nooit hetzelfde. Je hebt altijd wel andere bestemmingskaarten in je hand, wat ervoor zorgt dat je andere keuzes maakt in het spel.
Ticket to Ride Asia is al een uitbreiding op het gewone Ticket to Ride, maar er zijn nog veel meer uitbreidingen die je aan kan schaffen. Dus wanneer je ook deze versie van Ticket to Ride zat bent, zijn er nog genoeg andere opties voor Ticket to Ride die je kan aanschaffen en spelen. Ook is het leuk voor de afwisseling om verschillende uitbreidingen te spelen.
Plus- en minpunten
Pluspunten van het spel
- Goed te begrijpen
- Een potje duurt niet heel lang. Gemiddeld duurt een spel 45 tot 60 minuten.
- Tactisch en uitdagend spel.
- Leuke optie om in teamverband te spelen. Geeft een extra moeilijkheidsgraad aan het spel.
- Zowel leuk om te spelen met twee spelers als met meerdere spelers.
Minpunten van het spel
- Je hebt een basisspel nodig om het spel te kunnen spelen.
- Met twee spelers blijft het bord wat leger, waardoor je elkaar minder snel dwars gaat zitten en het makkelijker blijft om te bouwen.
Conclusie en score
Ticket to Ride Asia is zeker een leuke uitbreiding op een basisspel van Ticket to Ride. Het bevat wat andere componenten waardoor het niet compleet hetzelfde is als een basisspel van Ticket to Ride, maar het idee achter het spel blijft wel hetzelfde. Ook de optie om het spel in teamverband te kunnen spelen geeft meer diepgang aan het spel en biedt nieuwe uitdagingen.
Verder is het een leuk spel om bijvoorbeeld tussen door te spelen, of meerdere keren op een avond. Een potje Ticket to Ride duurt namelijk niet heel erg lang, waardoor het spel perfect is om er snel even bij te pakken. Aan spelers die nog niet bekend zijn met Ticket to Ride is het spel ook makkelijk en snel uit te leggen.
Wanneer je ook flauw bent van deze Azië uitbreiding, zijn er nog een heleboel andere uitbreidingen die je kan aanschaffen om je Ticket to Ride collectie uit te breiden. Er zijn dus genoeg opties om Ticket to Ride te kunnen spelen.
Wel vinden wij het spel een beetje aan de dure kant voor alleen een speelbord en bestemmingskaarten en kaarthouders. Vergeleken met Ticket to Ride Europe (kost +- €36,-), krijg je namelijk veel minder speelmateriaal, maar er zit niet veel verschil tussen de prijs. Maar er zijn ook uitbreidingen die wat goedkoper zijn.
Toegankelijkheid
Vormgeving
Herspeelbaarheid
Speelplezier