Bordspel Blog
  • Home
  • Reviews
  • Speluitleg
  • Top 5
  • Tips
  • Over ons
    • Wie zijn wij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Webshop
12 juli 2020 door Lisanne

Tiny Towns – Speluitleg

Tiny Towns – Speluitleg
12 juli 2020 door Lisanne

Als burgemeester van een klein stadje moet je slim en efficiënt bouwen. Echter zijn de middelen schaars, dus je neemt wat je kan krijgen. Bouw een bloeiende stad en bouw de meest welvarende Tiny Town.

Benieuwd naar wat wij van Tiny Towns vinden? Klik hier om onze review van ‘Tiny Towns’ te lezen.

Inhoud van de doos

  • Spelregels
  • 6 speelborden
  • 25 gebouwkaarten
  • 15 monumentenkaarten
  • 15 grondstofkaarten
  • 1 scoreblok
  • 126 houten gebouwen
  • 1 houten bouwmeesterhamer
  • 6 houten monumenten
  • 90 houten grondstofblokjes
Inhoud van de doos

Doel van het spel

Je stad heeft 16 bouwplaatsen op een speelbord van 4×4. Hierop bouw je door middel van grondstofblokjes gebouwen. Elk gebouw levert op een andere manier punten op. Als niemand meer kan bouwen of grondstoffen kan plaatsen, eindigt het spel en worden de punten geteld. Bouwplaatsen zonder gebouw leveren 1 minpunt op. De speler met de meeste punten wint.

Voorbereiding

Elke speler krijgt één speelbord. Leg de cottage kaart open in het midden van de tafel. Sorteer de overige gebouwenkaarten in stapels per gebouwen soort, schud de stapels afzonderlijk, pak 1 kaart van elke stapel en leg deze open in het midden bij de cottage kaart. Doe de overgebleven gebouwenkaarten terug in de doos. Leg alle houten grondstofblokjes en gebouwen (behalve de monumenten) in een algemene voorraad.

De speler die het kortst geleden iets heeft gebouwd is de startspeler. Deze speler krijgt de bouwmeesterhamer.

Gebouwenkaarten

Monumenten

Een monument is een speciaal gebouw dat alleen door de eigenaar van die kaart gebouwd kan worden. Elk spel kun je slechts één keer een monument bouwen. Tijdens het bouwen van het monument, leest de speler zijn kaart hardop voor, legt de kaart open voor zich neer en voert de acties gelijk uit.

Elke speler krijgt gedekt twee monumentenkaarten. De spelers bekijken deze kaarten in het geheim, kiezen hier één van om te houden en de andere kaart gaat gedekt terug in de doos. Elke speler krijgt één houten monument die hij naast zijn monumentenkaart plaatst.

Spelverloop

Er zijn vijf soorten grondstoffen: hout, tarwe, baksteen, glas en steen. De bouwmeester noemt hiervan een type grondstof. Alle spelers moeten dit grondstofblokje op één van de lege bouwplaatsen op hun eigen speelbord plaatsen. Als grondstoffen geplaatst zijn, mogen ze niet meer verplaatst worden. Ze kunnen alleen nog maar verwijderd worden door het bouwen van een gebouw. Grondstoffen gaan na het bouwen terug in de algemene voorraad.

Spelers mogen zoveel gebouwen bouwen als ze willen, zolang ze maar de juiste grondstoffen in het juiste patroon hebben. Zodra alle spelers hun grondstoffen hebben geplaatst en gebouwen hebben gebouwd start de nieuwe ronde. De bouwmeesterhamer wordt doorgegeven aan de speler links van de bouwmeester. De nieuwe bouwmeester noemt een nieuwe grondstof op.

Grot regel

Als je iets meer mogelijkheden wil hebben in je stad, dan kun je spelen met de ‘Grot regel’. Tijdens het spel hebben de spelers de mogelijkheid om 1 of 2 grondstoffen die door andere spelers worden genoemd, naast hun bord te leggen. Dit levert geen (straf)punten op aan het einde van het spel. Spelers kiezen zelf wanneer ze dit gebruiken.

Bouwconstructie regels

De constructie van een gebouw mag je spiegelen en omdraaien, zolang het patroon van de grondstoffen maar hetzelfde blijft. Als je een gebouw bouwt, volg je de volgende regels:

  • Verwijder de grondstoffen met het juiste patroon van je bord en leg ze terug in de algemene voorraad.
  • Pak het juiste houten gebouw uit de algemene voorraad en plaats het op één van de bouwplaatsen waarvan je grondstoffen hebt verwijderd.
  • Één grondstof kan maar voor 1 gebouw worden gebruikt. Als je de juiste grondstoffen in het juiste patroon hebt liggen, hoef je niet direct het gebouw te bouwen. Je mag hier mee wachten zo lang je wil.
  • Je mag meerdere gebouwen tegelijk bouwen.
  • Gebouwen mogen na het bouwen niet meer verplaatst worden.
Gebouwen en grondstofblokjes

Voeden van Cottages

Cottages moeten worden gevoed door ‘rode gebouwen’ om 3 punten waard te zijn. Als ze aan het einde van het spel niet gevoed zijn, leveren ze geen punten op.

Voltooien van je stad

Als je stad is gevuld met grondstoffen en je kunt niet meer bouwen, dan is je stad voltooid. Je bent dan uit het spel en kunt gaan starten met het tellen van je punten. Ook ben je dan niet meer aan de beurt als bouwmeester.

Als er nog maar één speler over is, dan kan die speler als bouwmeester grondstoffen blijven noemen totdat die stad ook is voltooid.

Einde van het spel

Zodra alle spelers de stad hebben voltooid, eindigt het spel. Alle overgebleven grondstofblokjes worden verwijderd. Elke bouwplaats die nu leeg is (zonder gebouw) levert 1 strafpunt op. Spelers tellen punten voor elk gebouw in hun stad en trekken de strafpunten af om tot een eindscore te komen. De speler met de meeste punten wint.

Als er sprake is van een gelijke stand, wint de gene die het minste de bouwmeester is geweest. Als dit ook gelijk is, dan wint degene met de minste lege bouwplaatsen. Als de stand dan nog gelijk is, dan wint degene met de meeste Cottages. Mocht dit ook weer hetzelfde zijn, dan delen de spelers de overwinning.

Speloverzicht

Aanvullende regels

  • Grondstofblokjes en gebouwen zijn onbeperkt. Als de voorraad op is moet je vervangend materiaal gebruiken.
  • Cottages die niet zijn gevoed blijven op je speelbord, maar leveren geen punten op.
  • Het is mogelijk om een negatieve score te krijgen.
  • Voor ‘rode gebouwen’ krijg je nooit punten.
  • Aangrenzend betekent boven, onder, rechts en links.

Variant: Het Gemeentehuis

Kies één speler en wijs die aan als burgemeester. Deze speler draait de grondstoffenkaarten om om te bepalen welke grondstoffen elke speler kan plaatsen.

Schud de 15 grondstofkaarten en leg deze gedekt in een trekstapel. Leg de bovenste 5 kaarten gedekt af op een aflegstapel. De burgemeester start het spel door de bovenste grondstofkaart van de trekstapel te pakken en deze open op tafel te leggen. Alle spelers moeten de grondstof op kaart in hun stad plaatsen.

Als alle spelers dit hebben gedaan, legt de burgemeester de grondstofkaart op de aflegstapel, pakt een nieuwe kaart en legt deze open op tafel voor ronde twee. Ook nu plaatsen alle spelers de grondstof op de kaart in hun stad.

In de derde ronde kiezen alle spelers afzonderlijk 1 van de vijf grondstoffen uit de voorraad en plaatsen deze in hun stad. Hierna begint het weer opnieuw. De burgemeester trekt in ronde 1 en 2 allebei een kaart die de spelers in de stad leggen en in ronde 3 kiezen de spelers zelf een grondstof.

Als de trekstapel leeg is, schud de burgemeester de kaarten van de aflegstapel en maakt een nieuwe trekstapel. Ook nu worden de bovenste vijf kaarten weer afgelegd. Het spel gaat door tot het eindigt als in het basisspel.

Speloverzicht

Solo variant

Als je de solo variant speelt, moet je de volgende kaarten uit het spel verwijderen: het Cafe (groen), de Bank (zwart), Fort Ironweed (monument) en Uitkijktoren (monument).

Schud de 15 grondstofkaarten en leg deze gedekt in een trekstapel. Draai de bovenste 3 kaarten om en leg deze open op tafel. Kies 1 van de 3 grondstoffen om in je stad te plaatsen. Leg daarna de bijbehorende kaart gedekt onderop de trekstapel en trek een nieuwe grondstofkaart ter vervanging.

Als er een gebouwen-/monumentenkaart verwijst naar grondstoffen van een andere speler, kies je uit de grondstoffen van de grondstoffenstapel.

Het spel eindigt op de normale manier zodra je stad is voltooid.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Tiny Towns graag kopen? Klik dan hier om Love Letter te kopen.

60

SHARES
Deel op Facebook
Tweet
Follow us
Share
Share
Share
Share
Share

Bordspel Tiny Towns White Goblin Games

Vorige artikelParijs: De Lichtstad - Review: De bouw van het nieuwe lichtnetwerk.Volgende artikel Tsukiji - Speluitleg

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten

Mindmaze: That’s Life – Review: Ontrafel de verhalen!30 november 2021
Splurt! – Review: Een partyspel voor iedereen!26 november 2021
Blast – Review: Verdedig de Melkweg!17 oktober 2021
Unmatched: Gevecht der Legendes – Review: Welke legende kies jij?28 september 2021
Asante – Review: Voor de slimme handelaren!15 augustus 2021
Roam – Review: Ontwaak Arzium!6 augustus 2021
Spellentips voor op vakantie!28 juli 2021
Fairy Trails – Review: Leg jij de mooiste paden?21 juli 2021
Cubitos – Review: Dobbelstenen kampioen!16 juli 2021
Daxu – Review: Moge de beste winkelier winnen!6 juli 2021

Gerelateerde berichten

Mindmaze: That’s Life – Review: Ontrafel de verhalen!30 november 2021
Splurt! – Review: Een partyspel voor iedereen!26 november 2021
Blast – Review: Verdedig de Melkweg!17 oktober 2021
Unmatched: Gevecht der Legendes – Review: Welke legende kies jij?28 september 2021
Asante – Review: Voor de slimme handelaren!15 augustus 2021
Roam – Review: Ontwaak Arzium!6 augustus 2021
Spellentips voor op vakantie!28 juli 2021
Fairy Trails – Review: Leg jij de mooiste paden?21 juli 2021
Cubitos – Review: Dobbelstenen kampioen!16 juli 2021
Daxu – Review: Moge de beste winkelier winnen!6 juli 2021

Social Media

Contactinformatie

info@bordspelblog.nlwww.bordspelblog.nl

Tags

999 Games (24) 999Games (11) 1000 Bommen en granaten (2) Asmodee (9) Bordspel (39) Bordspellen (9) Catan (2) Catan basisspel (2) Days of Wonder (4) De vergeten stad (2) De zoektocht naar El Dorado (2) Dobbelspel (9) evenement (3) Good Games Publishing (2) kaartspel (33) Keymaster Games (3) Kwakzalvers van Kakelenburg (2) Love Letter (2) Machiavelli (2) Machiavelli Deluxe (2) nieuwe spellen (2) nieuws (4) Parijs (2) Parijs: De lichtstad (2) Partyspel (2) RedBox (2) Review (34) Saboteur (2) Similo (2) Similo: Sprookjes (2) Spellen voor 2 spelers (2) Speluitleg (10) Strategisch (2) Tavern Games (2) Ticket to ride (3) Ticket to ride europe (2) Tiny Towns (2) Tips (2) Top 5 (4) Tsukiji (2) Twee spelers (2) Twee speler spel (4) vooruitzicht (4) White Goblin Games (33) Z-man Games (3)
© 2020 Bordspelblog.nl
Privacy Policy