Als je fan bent van dobbelspellen, dan is Clever zeker een goede toevoeging voor in je spelletjeskast! Maar met welke variant van Clever begin je dan? Welke variant is het leukste? Wij nemen je in deze blog mee in welke variant van Clever wij het leukste vinden en welke het meeste geschikt is voor jou om mee te beginnen! Lees dus snel verder als je hier benieuwd naar bent!
Wat is Clever?
Clever is een dobbelspel waarin je op verschillende manieren punten kan verzamelen. Met elke dobbelsteen kun je punten scoren in een andere categorie, waardoor je slim moet kiezen voor welke dobbelsteen je gaat. Daarbij moet je ook in gedachte houden dat de dobbelstenen met een lager resultaat dan je gekozen dobbelsteen worden ‘geserveerd’ aan je medespelers aan het einde van je beurt.
Tijdens het spel kun je verschillende extra’s verzamelen die je helpen meer punten te verzamelen. Zo krijg je bijvoorbeeld extra punten per verzamelde vos, maar kun je ook bonussen verzamelen die je tijdens het spel kan gaan inzetten.
De Clever varianten
Op dit moment zijn er drie Clever varianten, namelijk: Clever, Dobbel zo Clever en Clever tot de 3e macht!
Clever
Clever is de ‘makkelijkste’ variant van de drie en was dan ook het eerste spel dat is uitgekomen in de Clever serie.
In deze variant kun je met de gele dobbelsteen het gele vak met cijfers proberen te vullen, door het geworpen resultaat af te kruisen. De blauwe dobbelsteen gebruik je altijd in combinatie met de witte dobbelsteen (die je overigens ook los kan gebruiken voor een joker in een van de andere kleuren!). Om in de blauwe categorie iets af te kruisen tel je de blauwe en de witte dobbelsteen waardes bij elkaar op. Zowel bij het gele als het blauwe vak kun je bonussen krijgen als je een rij of kolom hebt voltooid.
Naast het blauwe en gele vak, zijn er ook nog drie categorieën in de vorm van een rij (groen, oranje en paars). In de groene rij mag je het eerst volgende lege vakje afkruisen als je voldoet aan de benodigde waarde met je groene dobbelsteen. Met de oranje dobbelsteen kun je de waarde invullen die gelijk is aan je geworpen resultaat, waarbij je in sommige vakjes die waarde x2 mag opschrijven. Met de paarse dobbelsteen mag je alleen een waarde invullen die hoger is dan de waarde in het vorige veld. Gelukkig mag je na een zes wel weer beginnen met een lagere waarde.
Dobbel zo Clever
Dobbel zo Clever is de tweede variant van Clever. Deze variant werkt in principe hetzelfde, alleen zijn de categorieën en manier van punten scoren in die categorieën iets anders.
Met de zilveren dobbelsteen mag je vakken afstrepen die hetzelfde zijn als het geworpen resultaat van deze dobbelsteen. Als door het kiezen van de zilveren dobbelsteen er dobbelstenen naar de serveerschaal moeten, dan mag je van deze dobbelstenen ook het resultaat in de zilveren categorie afstrepen.
De gele dobbelsteen mag je gebruiken om daarmee de waarde van de dobbelsteen aan te kruisen of te omcirkelen. Om een veld aan te kunnen kruisen, moet het veld eerst omcirkeld worden. Je kunt wel al de bonussen ontvangen als van een rij alles is omcirkeld.
Met de blauwe dobbelsteen kun je, in combinatie met de waarde van de witte dobbelsteen, de som van deze twee dobbelstenen invullen in het eerst volgende lege veld. Met de groene dobbelsteen kun je (als je het goed doet) erg veel punten binnen harken. Je moet hier namelijk de punten vermenigvuldigen met de waarde in het vakje waar je het dobbelresultaat invult. Je scoort punten aan de hand van minsommen van twee aangrenzende vakjes. En met de roze dobbelsteen vul je het geworpen resultaat in, maar deze moet wel groter of gelijk aan de waarde zijn die is afgebeeld in het vakje.
Clever tot de 3e macht
Clever tot de 3e macht is de derde variant van de Clever serie, en ook de meest tactische en uitdagende variant.
Met de gele dobbelsteen kun je het geworpen resultaat aankruisen, maar dit mag alleen in de rij dat overeenkomt met de hoeveelste worp dit is. In de eerste worp mag je de gele dobbelsteen dus in de eerste rij zetten, in de tweede worp in de tweede rij etc. Daarbij moet je ook nog opletten op de achtergrond kleur van het vakje, want alleen witte vakjes mogen tijdens je worp aangekruist worden. De grijze vakjes mogen alleen worden gevuld door een gele of witte dobbelsteen van het zilveren dienblad, dus alleen tijdens worpen van andere spelers.
De blauwgroene dobbelsteen gebruik je om het geworpen resultaat in af te kruisen. Bonus bij deze categorie is dat je meerdere kruisjes in één keer mag zetten als er dobbelstenen met hetzelfde resultaat op je dobbelsteenvelden liggen (dus je vorige gekozen dobbelstenen).
Met de blauwe dobbelsteen kun je, weer in combinatie met de witte dobbelsteen, waardes invullen in de vakken. Deze keer begin je echter in het midden en kun je twee kanten tegelijk opwerken. De linker kant moet je steeds een waarde die 1 lager is dan de vorige waarde invullen en aan de rechter kant steeds 1 hoger.
Met de bruine dobbelsteen mag je het geworpen resultaat afkruisen in de rij, maar in deze categorie mag je ook vakken overslaan. Je moet wel gewoon van links naar rechts invullen.
Bij de roze categorie gebruik je de waarde van de roze dobbelsteen om deze in te vullen. Echter is de manier waarop je deze invult afhankelijk van je keuze. Als je gaat voor extra punten, dan vermenigvuldig je je worp met het aantal dat boven het veld staat en vul je die waarde in. Heb je liever een bonus die je in het spel kan gebruiken, dan vul je maar de helft van de geworpen waarde in. Als je gaat voor de extra punten, dan krijg je dus geen bonus.
Welke Clever variant kun je het beste aanschaffen?
Hoewel alle drie de spellen in de Clever serie erg op elkaar lijken, ze verschillen toch behoorlijk wat van elkaar op het gebied van dobbelstenen inzetten en punten scoren. De spellen bieden dus genoeg variatie om alle drie de spellen in je spellenkast te hebben. Maar als je er één zou moeten kiezen, welke neem je dan?
Als je opzoek bent naar een erg tactisch en uitdagend dobbelspel, dan zouden wij Clever tot de 3e macht aanraden. Als je wel opzoek bent naar een wat tactischer spel, die nog wel prima te doen is, dan is Dobbel zo Clever misschien wel wat meer geschikt. Mocht je vrij nieuw zijn in de spellenwereld of gewoon een spelletje willen doen die niet mega tactisch is, dan is Clever de beste optie. Natuurlijk zijn alle drie de spellen prima te spelen, en het is niet zo dat Clever tot de 3e macht echt niet te doen is. Maar qua tactiek en uitdaging springt deze toch wel ver boven Clever uit.
Welke Clever variant vinden wij het leukste?
Alle varianten van Clever zijn leuk om te spelen, maar wij vinden nu vooral Clever tot de 3e macht erg leuk. Dit omdat deze toch het meest uitdagend is van alle drie, want je moet erg goed nadenken over wanneer je welke kleur dobbelsteen wil gaan gebruiken. Als je dit op het goede moment doet, kun je namelijk heel makkelijk meerdere velden gaan vullen door één dobbelsteen. Maar voor de afwisseling pakken wij ook nog wel Clever of Dobbel zo Clever erbij.
Je kunt alle Clever varianten hier aanschaffen!